Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones 25N.

La lluita contra la VIOLÈNCIA de GÈNERE ha de ser col·lectiva, des de tots els àmbits de la vida. Les VÍCTIMES, les DONES maltractades, tenen nom, no són números. Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones.

MANIFEST 25N

+ Protecció per a les víctimes + Serveis Públics + Drets laborals: 12 propostes per a erradicar les violències masclistes

Per a FeSMC UGT i UGT Serveis Públics la violència de gènere és una xacra social l’erradicació de la qual ha de ser una prioritat per al conjunt de la societat. El dret a viure una vida sense violència requereix de la implicació de tots els agents socials.

Gràcies a la mobilització i denúncia impulsada pel moviment feminista, organitzacions socials, sindicals i polítiques, les institucions han promogut diferents legislacions, tant a nivell nacional com internacional, amb l’objectiu d’erradicar la violència de gènere. Cal destacar la pionera aprovació de la Llei orgànica 1/2004, unida al “Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere” (2017), com la ratificació de legislació internacional, concretament el “Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica” (Conveni d’Istanbul- 2014), així com la Convenció per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW-1983). S’ha mostrat així el compromís institucional per a generar marcs legislatius que possibilitin impulsar accions per a l’avanç feia una societat sense violència.

Per a l’efectivitat d’aquests marcs jurídicos, el compromís de les institucions ha de traduir-se en un sistema d’actuació i coordinació integral que es faci efectiu a través de la dotació de recursos, d’institucions amb capacitat d’impulsar, coordinar i dissenyar polítiques públiques, de la sensibilització, informació i formació del conjunt d’agents implicats i de l’avaluació de les respostes dissenyades per a posar fi a la violència.

Per a FeSMC UGT i UGT Serveis Públics és fonamental garantir respostes eficaces i de qualitat a les dones que sofreixen violència de gènere i acudeixen als serveis públics a la recerca de recursos per a sortir d’aquesta situació.

Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional d’Eliminació de la Violència contra les Dones, des de FeSMC UGT i UGT Serveis Públics volem posar el focus i exigir:

Mecanismes de transparència, seguiment i avaluació de les mesures del Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere, així com assegurar la seva continuïtat amb caràcter permanent, més enllà de la seva data de finalització al setembre de 2022, com a política governamental bàsica en la lluita contra la violència masclista.
La realització de campanyes de sensibilització, informació i prevenció educatives dirigides al conjunt de la societat per a la identificació, tractament i reparació de totes les formes de violència masclista, de manera que es possibiliti l’eliminació dels principis i creences que la perpetuen.
La superació del model d’intervenció assistencial existent, fomentant l’autonomia, a tots els nivells (personal, econòmic, social) de les dones víctimes de violència masclista, mitjançant la millora de les mesures dissenyades, així com dels recursos destinats a acabar amb la violència masclista.
La necessitat d’enfortir els recursos destinats a l’atenció a les víctimes de violència masclista. Així és necessari també reforçar els mecanismes de coordinació de la xarxa de serveis multinivell (estatal, autonòmic i local), existents, de manera que l’atenció a les dones que sofreixen violència de gènere tingui el caràcter integral que necessiten.
L’augment dels recursos públics per a nenes, nens i adolescents víctimes de violència de gènere, garantint l’accés a recursos especialitzats.
L’ocupació és essencial i imprescindible per a prevenir i combatre la violència de gènere. És necessari millorar i aconseguir la inserció laboral i una ocupació de qualitat per a les víctimes de violència de gènere.
Els centres de treball han de ser llocs segurs i lliures de violència sent fonamental introduir en la negociació col·lectiva, així com en els plans d’igualtat, garanties de protecció laboral per a les víctimes de violència de gènere, que vagin des del desenvolupament de protocols a la implementació de mesures com ara: suport psicològic, mèdic i jurídic especialitzat, així com facilitar permisos retribuïts que evitin un minvament econòmic.
Sensibilitzar i formar contra la discriminació i les violències masclistes a través de formació específica per als qui negocien convenis col·lectius
i plans d’igualtat, tant en l’àmbit sindical com empresarial.
Els serveis públics destinats a erradicar la violència de gènere han de ser de prestació directa per part de l’administració de manera que es possibilitin les millors respostes d’intervenció i actuació davant aquesta xacra. Si bé, davant l’externalització d’aquests serveis, no ha de permetre’s la precarització de les condicions laborals, havent de garantir-se condicions dignes i adequades a la labor qualificada exercida.
Especialització dels agents privats i del tercer sector, que participen, juntament amb l’Administració, en la xarxa de serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista, de manera que estiguin alineats amb les polítiques públiques en matèria d’igualtat garantint la qualitat dels serveis.
Els plecs de condicions que regeixen els contractes públics dels recursos d’atenció a la violència de gènere han de disposar de clàusules que combatin la precarietat laboral, temporalitat i rotació del personal. A més d’enquadrar els llocs de treball com a treball qualificat, i no en categories laborals no qualificades, com ocorren actualment la qual cosa suposa un minvament en la qualitat del servei prestat.
Millorar la difusió de mesures, drets i serveis dirigits a les víctimes de violència de gènere, que s’han posat en marxa en el marc del
desenvolupament de mesures de protecció integral, mitjançant la formació i informació de les treballadores i treballadors en els serveis públics implicats en la resposta a la violència de gènere.
FeSMC UGT i UGT Serveis Públics considerem que l’acció sindical, la formació i la sensibilització per a aconseguir la igualtat real i efectiva entre dones i homes és fonamental, tant en l’àmbit laboral com en la societat en general. El nostre compromís és clar per a aconseguir, dia a dia, transformar el nostre àmbit d’acció en llocs segurs i lliures de violència i per a això col·laborarem amb tots els agents socials implicats.

{mp4}1902{/mp4}

El més llegit

Picture of UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics és una federació d'UGT dedicada a defensar els drets i els interessos dels treballadors dels serveis públics d'Espanya.