Reunió extraordinària de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscs Laborals de la Conselleria d’Educació

UGT Ensenyament va participar el divendres a la reunió extraordinària de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscs Laborals per videoconferència, on es van tractar els següents punts de l’ordre del dia:

1.-Respecte del treball presencial dels equips directius i l’exposició al virus per tenir contacte directe amb les famílies i les tasques encomanades en contradicció del Reial Decret Llei 10/2020, de 29 de març (aprovat diumenge 29/03/2020):

Aprofitant la presència de la directora general de primera infància el nostre sindicat ha expressat el malestar que ha rebut de diferents afiliats membres d’equips directius respecte a la manera de procedir de l’Administració i ha tornat a incidir que, tot i que entén la rapidesa amb la que s’ha d’actuar la situació no esperada per ningú i la necessària improvisació amb la que s’ha hagut de fer front a aquesta pandèmia, vàrem rebre unes instruccions i vàrem tenir una Mesa Sectorial merament informativa atès que encara que vàrem poder expressar les nostres queixes, les instruccions ja estaven redactades i no va haver cap marge per a la negociació.

Recordem que UGT Ensenyament va fer una defensa claríssima davant la necessitat de que aquestes ajudes arribessin a aquestes i d’altres famílies necessitades, ajudes que considerem imprescindibles. Així mateix vam donar múltiples solucions per tal d’evitar posar en risc als equips directius i els desplaçaments innecessaris de les famílies als centres, com ara fer us de targetes escanejades i enviar-les a als mòbils dels progenitors, fer transferències bancàries o inclús que la UME es desplacés als domicilis de les famílies, però clar, la decisió ja estava presa i simplement se’ns informà del que s’anava a fer. Hem defensat que ha de ser la Conselleria d’Educació i no els equips directius dels centres qui proporcioni els mitjans adequats per a que puguin desenvolupar la seva tasca educativa amb normalitat.

Varem dir que les instruccions anteriors havien pogut entrar en contradicció amb allò establert al Reial Decret Llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte aliè que no prestin serveis essencials, per tal de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19 atès que estableix que la prioritat limitar al màxim la mobilitat. Aquesta limitació no es dóna a les instruccions que obliguen als equips directius a dispensar targetes i a les famílies a desplaçar-se quan entenem que existeixen vies informàtiques que poden evitar problemes de salut per als/les treballadors/es. Sabem que a més les formules utilitzades foren diferents, atès que a alguns pobles les targes les va repartir la policia local.

Per això vam reclamar legítimament que , a diferència del cas anterior, amb el repartiment d’ordinadors es negociessin les instruccions per tal de lliurar a domicili els Chromebooks que s’han comprat i minimitzar el risc de contagi. La directora general ens va informar que a Menorca els Chromebooks els repartirà una empresa que al mateix temps explicarà a les famílies com instal·lar l’equip.

2.-  Respecte al retorn al treball després del confinament i la seva planificació defensam que en cap cas s’hauria de tornar al treball fins que es garantís tant la seguretat jurídica com la salut de les treballadores i treballadors docents, com ja vàrem dir a la mesa sectorial de dijous el instam a l’Administració a negociar un protocol de mesures de seguretat i protecció sanitària que s’han de prendre en els centres educatius, per a quan es reprengui l’activitat educativa de manera presencial.

3.-  UGT Ensenyament a més ha sol·licitat a l’Administració:

  • Si té dades que puguin confirmar si els docents hauran de retornar als centres abans de que acabi el curs UGT ENSENYAMENT INFORMA escolar o no, es a dir, si s’està treballant en el començament del curs al setembre, extrem que no ens han pogut garantir doncs dependrà de com evolucioni la pandèmia i de les instruccions que rebin del Ministeri de Sanitat.
  • Si té qualque protocol especial per a persones de risc amb malalties cròniques o especialment sensibles, i si s’hauran d’incorporar a la feina com la resta: Ens han informat que aquest col·lectiu ha de consultar el Servei de Prevenció de cara al retorn als centres. S’estudiarà cas per cas i si és adient, se’ls farà una proposta de baixa per al metge amb l’informe corresponent. Finalment és el metge de capçalera qui té la competència per a decidir si dona o no la baixa per aquestes circumstàncies.
  • Si abans de començar l’activitat lectiva es faran test de manera generalitzada als docents: Ens han informat que el Ministeri de Salut encara no ha lliurat els test necessaris per a la detecció del virus. Estan estudiant la possibilitat de fer anàlisis de sang per detectar immunitzacions i fer un estudi de prevalença. En qualsevol cas esperen una increment de peticions coincident amb la revisió anual.
  • Fins a quant duraria una possible immunització en cas que a una persona se li detecti que ha generat anticossos de la malaltia? El metge del SPRL ens ha dit que encara que no es pot assegurar amb exactitud es parla d’un any.

4.- A més el SPRL de la DGPD ens ha facilitat aquesta informació addicional de les seves actuacions:

Estan fent una feina constant des-de l’inici del confinament i en concret ens ha facilitat les següents dades preliminars sobre la investigació de contactes Covid-19 de personal docent: S’han realitzat un total de 174 consultes mèdiques i d’infermeria, 85 consultes generals durant el confinament amb un seguiment total de 89 contactes. Ens han indicat que de totes aquestes, 71 treballadors en seguiment actiu presentaven possibles símptomes per haver donat positiu per PCR. El nombre total de contactes amb simptomatologia finalment son 29, que representa a un 40,8% del total. El nombre total de docents amb PCR + confirmats ha estat: 1

Respecte a la sobrecarrega de feina els docents, es faràn arribar instruccions als equips directius.

Se’ns ha informat que amb un baixa mèdica no es pot fer teletreball

El més llegit

Picture of UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics és una federació d'UGT dedicada a defensar els drets i els interessos dels treballadors dels serveis públics d'Espanya.