Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), 1 de cada 5 (el 22,8%) de les persones treballadores a nivell mundial han sofert fustigació sexual en el lloc de treball. L’assetjament sexual i per raó de sexe té un impacte negatiu sobre les condicions laborals i la trajectòria professional de les persones que ho sofreixen, podent conduir-les a la seva expulsió de les respectives ocupacions.
Les dones han viscut conductes indesitjades de naturalesa sexual en l’entorn laboral al llarg de la història, la relativa novetat és la conceptualització d’aquests comportaments, el desenvolupament de legislació a tots els nivells i el disseny d’eines per a prevenir-los i construir centres de treball segurs.
El moviment feminista i les organitzacions sindicals porten dècades mobilitzant-se per a denunciar i posar paraules a aquesta realitat, provocar canvis culturals que els considerin injustos i dissenyar diferents estratègies per a la seva eliminació. Així la OIT al juny de 2019 va adoptar el Conveni sobre la violència i l’assetjament (núm. 190) i la Recomanació que ho acompanya (núm. 206) instruments mitjançant els quals la comunitat internacional va indicar que la violència i l’assetjament en el món del treball han d’acabar. També s’han promulgat diferents instruments jurídics a nivell de la Unió Europea. I aterrant en les eines jurídiques estatals, cal destacar el Reial decret 901/2020, pel qual es regulen els plans d’igualtat i el seu registre, així com s’assenyala que les empreses hauran de promoure condicions de treball que evitin l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe i arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i per a donar llit a les denúncies o reclamacions, és a dir, impulsar protocols d’atenció i prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe.
Tenint en compte, aquests canvis socials i legislatius, des dels agents socials tenim la responsabilitat de contribuir al desenvolupament i aplicació d’aquests protocols d’actuació.
Des de la Secretària de Dona i Polítiques Socials d’UGT Serveis Públics amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, 25 de Novembre, aquest any 2024, presentem la campanya “L’assetjament sexual és violència masclista”. On ens centrem en abordar la sensibilització, prevenció i atenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe en els centres de treball dels serveis públics.
Aquesta campanya consta de les següents accions:
Cartell “L’assetjament sexual és violència masclista”.
Material sensibilització. Actuem per a acabar amb l’assetjament sexual.
Imprescindibles Novembre: L’assetjament sexual és violència masclista.
Segon programa de Sindicalisme sense barba. PÒDCAST: Trencar el cercle del silencia. Parlem assetjament sexual.
Manifest 25 de Novembre. Actuar per a eliminar l’assetjament sexual i per raó de sexe en els centres de treball.
Protocol per a la prevenció i actuació davant situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe.
Els materials de la campanya seran publicats al llarg del mes de novembre en la web i xarxes i tindran el següent calendari:
Cartell “L’assetjament sexual és violència masclista” i Material sensibilització. Actuem per a acabar amb l’assetjament sexual: 12 de novembre de 2024.
Imprescindibles Novembre: L’assetjament sexual és violència masclista: 14 de novembre de 2024.
Segon programa de Sindicalisme sense barba. PÒDCAST: Trencar el cercle del silencia. Parlem assetjament sexual en el treball: 20 de novembre de 2024.
Manifest 25 de Novembre. Actuar per a eliminar l’assetjament sexual i per raó de sexe en els centres de treball: 25 de novembre de 2024.
Protocol per a la prevenció i actuació davant situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe: 26 de novembre de 2024.
Tenint presents les dades: el 40,4% de les dones de 16 anys o més residents a Espanya hagin sofert assetjament sexual en algun moment de la seva vida. D’aquesta xifra, el 27% van procedir d’algú “del treball”, i aproximadament 1 de cada 3 d’ells van tenir com a protagonista a un superior jeràrquic. Les accions de sensibilització i formació tant en el conjunt de la societat com en el si de les empreses són eines imprescindibles per a contribuir a la solució i erradicació d’aquestes situacions.
Per això avui presentem Cartell “L’assetjament sexual és violència masclista” i Material sensibilització. Actuem per a acabar amb l’assetjament sexual amb l’objectiu de contribuir a la prevenció general i visibilitzar que des d’UGT Serveis Públics estem intentant dotar-nos de formació per al maneig dels protocols de manera que s’orienti sobre els procediments i les accions a dur a terme, promovent la denúncia i tractant així de trencar el cercle de silenci i normalització que sovint embolica a aquestes accions.
Suma’t a construir llocs de treball saludables i assegurances i fes visible col·locant en el teu centre de treball el cartell “L’assetjament sexual és violència masclista” i material sensibilització. Actuem per a acabar amb l’assetjament sexual.