Què fer si la teva regla t’impedeix treballar?
A fi de conciliar el dret a la salut amb l’ocupació, des del passat 1 de juny, les dones amb dolors menstruals incapacitants o dismenorrea podran sol·licitar la baixa laboral temporal d’entre tres i cinc dies, encara que la durada l’establirà el professional sanitari.
La mesura recollida en la nova llei de l’avortament reconeix situacions especials d’incapacitat temporal per contingències comunes, les baixes laborals en cas de menstruació incapacitant, interrupció voluntària de l’embaràs o a partir de la setmana 39 d’embaràs.
Què serà considerat menstruació incapacitant?
Es consideren menstruacions incapacitants aquelles amb símptomes greus com a febre, cefalees fortes, diarrees o forts dolors pelvians que impedeixin a la dona el normal acompliment de les seves funcions.
La decisió haurà de prendre-la el metge de capçalera que haurà de tenir en compte, entre altres coses, si hi ha hagut episodis anteriors de dismenorrea o si la pacient sofreix malalties com a endometriosis, ovaris poliquísticos, miomas o pòlips.
Què cal fer per a demanar la baixa per menstruació dolorosa?
Per a sol·licitar la baixa serà necessari acudir al metge de capçalera que haurà de constatar aquesta situació, com en qualsevol malaltia comuna.
Les baixes podran tenir caràcter anual, de manera que les dones que en general sofreixen regles doloroses no hauran d’acudir al metge cada mes.
Qui paga aquestes baixes?
Les baixes per dismenorrea seran abonades per la Seguretat Social des del primer dia i no serà necessari un temps mínim de cotització.
Quin serà l’import rebut durant les baixes?
La llei no especifica la quantia de la prestació econòmica en aquesta mena de baixes, però si es regulen com a incapacitat per malaltia comuna, això suposa una cobertura del 60% de la base reguladora des del quart dia i del 75% a partir del dia 21.