Dades de Comptabilitat Nacional del segon trimestre de 2021
UGT considera que les bones dades reafirmen que garantir la salut era la millor mesura per a rellançar l’activitat econòmica, però adverteix que cal continuar amb les mesures de suport per a no deixar a ningú enrere. En aquest sentit, exigeix la pròrroga dels ERTO, adaptant-los a la realitat actual.
Les dades del segon trimestre de la Comptabilitat Nacional han suposat una volta a les taxes trimestrals positives i la reafirmació del que sempre ha defensat UGT: que garantir la salut era la millor mesura econòmica. La intensificació del procés de vacunació (a la fi d’agost es va aconseguir el 70% de la població vacunada amb pauta completa) ha estat clau per a la reobertura progressiva de les activitats.
És necessari assentar la recuperació i garantir que ningú es quedi enrere. Per a això, és imprescindible continuar amb les mesures de suport que s’han aplicat des de la política fiscal. UGT aposta per l’ampliació dels ERTO i mantenir les ajudes en els sectors que s’han vist més perjudicats, com l’hostaleria (que encara no s’ha recuperat en aquest trimestre) o el sector industrial, amenaçat, de manera greu, per la crisi dels semiconductors.
Cal fer un bon ús dels fons del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, que ja han començat a arribar, i que suposen una oportunitat històrica per a transformar el model productiu.
També és indispensable que els salaris acompanyin a l’enlairament, guanyant poder de compra, i especialment els que són més reduïts, per a reforçar el consum de les llars i, amb això, l’activitat i la creació d’ocupació. Per això és molt important l’augment SMI com hem acordat el Govern i els sindicats des d’aquest mateix setembre de 2021.
En tot cas, la recuperació no serà sòlida i sostenible fins que es tradueixi en més ocupació i, sobretot, de més qualitat, erradicant l’elevada precarietat que tenalla el nostre mercat laboral, per a això cal derogar la reforma laboral de 2012.
Dades principals
El PIB ha registrat una variació del 1,1% en termes trimestrals, reprenent un valor positiu després del -0,6% que es va observar en el primer trimestre. En termes anuals, el creixement del PIB rebota fins a un 17,5% a causa de la comparació amb el segon trimestre de 2020, que va ser el pitjor de la nostra història econòmica moderna.
A pesar que l’augment del PIB en aquest trimestre ha estat inferior a l’estimat en l’avanç (2,8%), l’economia espanyola ha reaccionat positivament en aquest segon trimestre i, empesa per a l’avanç en el front sanitari, ha generat una millora en les expectatives de creixement per a enguany. A més, cal assenyalar que ha acompanyat també un efecte positiu en l’ocupació amb una evolució que estableix les bases d’una recuperació que podria donar-se abans del suposat.
Respecte a les dades d’ocupació, que es recullen en la informació publicada per l’INE, és important el repunt en les hores treballades, que creix un 4,0% en aquest segon trimestre enfront de l’anterior. En termes anuals l’augment és d’un 29,5%, pel mateix efecte comparació. I, pel que fa als llocs de treball equivalents a temps complet, registra una variació nul·la (0,0%) respecte al trimestre anterior per l’augment de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet. No obstant això, en termes anuals el creixement és d’un 18,9%.