UGT adverteix que la recuperació serà més lenta i injusta si no pugen més els salaris, perquè s’està produint una pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i treballadors a conseqüència de la pujada dels preus (especialment de l’electricitat i dels aliments i begudes no alcohòliques) i pels baixos increments salarials: 1,5% en la negociació col·lectiva i 1,6% per al SMI en 2021, aplicable des de l’1 de setembre.
Per això, UGT insta la patronal a asseure’s a negociar ja el cinquè Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) perquè els salaris s’incrementin conforme a la realitat dels sectors econòmics i de les empreses, i demanda al Govern que sigui fidel al seu compromís i l’SMI aconsegueixi el 60% de salari mitjà al final de la legislatura (és a dir, 1.050 euros al mes, en 2023). El sindicat demanda que aquesta renda bàsica aconsegueixi els 1.000 euros des de l’1 de gener de 2022.
El sindicat considera que no hi haurà recuperació econòmica si no hi ha recuperació social. Per això, demanda mantenir i continuar adoptant mesures que ajudin a construir una sortida sòlida i equilibrada de la crisi, fent costat als col·lectius més vulnerables.
Posa en valor el principi d’acord per a prolongar els ERTES fins al 28 de febrer de 2022 i exigeix polítiques fiscals expansives que impulsin l’economia i l’ocupació.
Dades
Según los datos adelantados por el INE, el IPC de septiembre registra una variación anual del 4,0% del nivel de precios, siete décimas superiores a la del mes pasado. Esta es su mayor tasa de variación anual desde hace más de una década, concretamente desde septiembre de 2008. No obstante, la inflación subyacente, que excluye los productos energéticos y los alimentos no elaborados, se sitúa todavía en un nivel estable, con una tasa de variación anual del 1,0%.
La causa de este comportamiento del nivel de precios se encuentra fundamentalmente en la electricidad, como viene sucediendo en los últimos meses.