Excedències

Quins tipus d’excedència hi ha?
Hi ha diversos tipus: forçosa, per designació o elecció d’un càrrec públic que impossibiliti assistència al treball, també exercici de funcions sindicals d’àmbit provincial o superior mentre duri l’exercici del càrrec representatiu; voluntària, sol·licitada per la persona treballadora (no requereix justificació, però haurà de complir els terminis i procediments establerts en el conveni); i excedència per cura de fill o de familiars – cònjuge o familiar fins a segon grau, tants teus com de la teva parella-, no obstant això, si dues o més emprats generessin aquest dret el mateix subjecte causant, l’empresari podrà limitar el seu exercici simultani per raons justificades de funcionament de l’empresa).

L’excedència per cura de familiars es podrà sol·licitar quan per raons d’edat, accident, malaltia o discapacitat no puguin valer-se per
si mateixos i no exerceixin activitat retribuïda.

Si agafo una excedència l’empresa està obligada a reincorporar-me al meu lloc de treball?
En la forçosa, sí. En el termini d’un mes des que va finalitzar la causa de l’excedència. En la voluntària, no hi ha reingrés automàtic sinó que es reconeix un dret preferent de reingrés quan hi hagi vacant d’igual o similar categoria. La persona treballadora ha de sol·licitar el reingrés una vegada acabat el temps d’excedència encara que no hi hagi vacant. Si no hi ha vacant la persona queda pendent que aquesta es produeixi prorrogant-se així el període d’excedència.

Quan es tracta d’excedències per cura de fills i familiars, durant el primer any tindrà dret a reserva de lloc. Transcorregut aquest termini, la reserva es manté però no al lloc anterior sinó que quedarà referida a un lloc de treball del mateix grup professional o categoria equivalent. Si la persona treballadora forma part d’una família nombrosa, la reserva del lloc de treball s’estendrà fins a un màxim de 15 mesos o de 18 si es tracta d’una família nombrosa de categoria especial.

El temps d’excedència es computa a l’efecte d’antiguitat i cotització?
En el cas de les excedències forçoses i per cura de fill o de familiars sí que es computa l’antiguitat, però no així quan l’excedència és voluntària. Quant a la cotització a la seguretat social, si l’excedència és voluntària no hi ha cotització, però en el cas d’excedència per cura d’un fill o un familiar, es considerarà cotitzat a determinats efectes durant tres anys d’excedència en virtut de l’article 237 de la Llei General de la Seguretat Social, i després de la modificació realitzada al març de 2017.

Quant temps pot durar una excedència?
De nou, depèn del tipus d’excedència. En el cas de les forçoses la seva durada serà el temps que s’ocupi el càrrec representatiu, havent de sol·licitar el reingrés en el mes següent al seu cessament de la causa que el va produir.

Per a sol·licitar una excedència voluntària cal portar almenys un any en l’empresa i la seva durada no pot ser menor a 4 mesos, ni superior a 5 anys. A més, la persona treballadora no podrà demanar una nova excedència fins que no transcorrin quatre anys des del final de l’anterior. Aquestes condicions poden millorar-se per conveni col·lectiu.

La durada màxima per la cura de fills és de tres anys per cadascun d’ells. L’excedència es compta des de la data de naixement o, si escau, de la resolució judicial o administrativa. La poden sol·licitar tant quan el fill sigui per naturalesa, per adopció o en els supòsits de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment permanent.

La durada per cura de familiars, fins al segon grau de consanguinitat, no pot ser superior a dos anys, tret que per negociació col·lectiva s’ampliï. Tant en l’excedència per cura de fill o de familiars, el període de durada podrà gaudir-se de forma fraccionada.

El més llegit

Picture of UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics és una federació d'UGT dedicada a defensar els drets i els interessos dels treballadors dels serveis públics d'Espanya.