UGT considera imprescindible un Pacte d’Estat que reguli els preus de l’energia

El sindicat considera inacceptables les contínues i exagerades pujades de la llum

• En els vuit primers mesos de l’any, l’increment en el preu de la llum ha estat de gairebé el 30%. És inassumible la predicció del Govern d’un augment afegit del 25% en el que resta d’any.

• UGT considera imprescindible acabar amb l’oligopoli privat de les elèctriques, que està afectant de manera més virulenta als col·lectius més vulnerables.

La Unió General de Treballadores i Treballadors considera inassumibles i insostenibles les contínues pujades del preu de l’electricitat dels últims mesos, que afecten, en major mesura, als col·lectius més vulnerables. Són molts els pensionistes, unitats familiars amb menors, autònoms, comerços i pimes que no podran assumir l’elevat cost de les factures.

Dia rere dia, ens despertem alarmats per l’abusiu encariment del preu de la llum. Estem assumint les tarifes més altes de la història, a pesar dela rebaixa de l’IVA que va aprovar el Govern amb caràcter temporal. En els vuit mesos que va d’any l’increment ha estat del 29,5%, arribant al pic dels 140 euros en el megavat/hora. A l’agost s’ha produït un increment del 46% interanual i del 9,1% respecte al mes anterior. En aquest context, per a UGT és inassumible la predicció del Govern que la resta de l’any pujarà un 25%.

L’onada de calor que hem sofert el mes d’agost ha disparat el consum d’electricitat, que unit a la contínua pujada dels preus, ha obligat la majoria de les famílies a destinar el 5% dels seus ingressos a pagar els rebuts de llum, aigua i gas, però també ha provocat que moltes llars no puguin pagar les seves factures, incrementant els índexs de pobresa energètica.

És imprescindible acabar amb l’oligopoli privat de les elèctriques

Per a UGT, aquest escenari posa més de manifest que mai la necessitat d’impulsar un Pacte d’Estat de l’energia que acabi amb el mercat marginalista i especulatiu, col·loqui als consumidors en el centre, i acabi amb la volatilitat dels preus i que no sigui l’última energia consumida la que fixi el cost; creant un nou model energètic que garanteixi un sistema de preus més just i transparent; acabant amb l’oligopoli privat de les elèctriques, corregint l’error de la seva liberalització en els 90, impulsant una empresa pública d’energia que garanteixi l’interès general i aportació major competitivitat a les empreses; investigant i sancionant a les comercialitzadores que manipulin la fixació de preus inflant les factures; i nacionalitzant els serveis públics essencials (electricitat, aigua i gas natural).

A més, el sindicat considera imprescindible revisar el nou sistema de trams horaris, que no coincideixen amb cap dels trams anteriors utilitzats per a les tarifes amb discriminació horària, i que situa les tarifes més cares en les hores centrals del dia, tenint en compte les noves realitats com són el teletreball i l’educació a distància; reformar el bo social, perquè arribi a tots els que el necessiten, i en la quantia suficient, ja que ser beneficiari del mateix no garanteix a les famílies que puguin assumir el cost de les factures; i prohibir els talls de subministraments essencials com a electricitat, aigua i gas, de manera permanent, i pujar el Salari Mínim Interprofessional.

Els indicadors socials reflecteixen que els sectors més vulnerables continuen en risc d’afectació davant la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia, per la qual cosa UGT considera necessari reforçar el benestar social.

El Govern ha d’actuar ja contra les exagerades pujades de preus de la llum

UGT valora les declaracions de la Vicepresidenta Tercera i Ministra per a la Transició Ecològica aquesta mateixa setmana, en les quals el Govern mostra el seu compromís de crear una Comissió Parlamentària per a l’estudi del preu de l’electricitat i les millores del funcionament del sistema elèctric. Teresa Ribera es va excusar en el compliment de la normativa constitucional i europea, però el sindicat considera que existeixen marges que permeten introduir alguns canvis.

En aquest sentit, el sindicat considera que la mesura que finalitza el pròxim 31 d’octubre de baixada d’impostos (IVA i impost a la generació elèctrica), és un pegat pel seu caràcter temporal, ja que s’hauria de prorrogar fins que es dugui a terme la revisió de la fiscalitat energètica, per a donar-li un caràcter permanent, i al seu torn, complementar-la amb l’increment d’impostos als quals més tenen.

La Ministra també va declarar que es prendran mesures estructurals i conjunturals, però no va establir terminis per a l’impacte en la factura. Per a UGT és necessari establir terminis i actuar ja enfront de les contínues i exagerades pujades dels preus, que afecta especialment les economies més vulnerables (principalment pensionistes i famílies amb fills a càrrec o amb persones dependents), a les pimes, als petits comerços, i als autònoms, sobretot, tenint en compte que el 45% de les llars ha sofert una pèrdua d’ingressos durant l’any passat.

 

El més llegit

Picture of UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics és una federació d'UGT dedicada a defensar els drets i els interessos dels treballadors dels serveis públics d'Espanya.