Encara queda marge en la negociació per a continuar millorant aspectes del text proposat i aconseguir la millor norma possible per a reduir la taxa de temporalitat, evitar noves bosses de precaritat i buidar la incertesa en la qual viuen actualment centenars de milers d’interins.
UGT ha demanat que s’incorpori una clàusula social que doni la possibilitat de reubicar a aquelles persones que no hagin pogut regularitzar la seva situació a través dels processos d’estabilització.
UGT Serveis Públics ha assenyalat que l’última proposta del Ministeri de Funció Pública inclou diverses de les propostes del sindicat per a aconseguir un text que permeti solucionar el problema de la interinitat en les Administracions Públiques.
El text, avançat pel Govern en la reunió del Grup de Treball sobre Temporalitat de la Taula General de Negociació celebrada avui, aborda la reforma de l’article 10 de l’Estatut Bàsic de l’empleat públic per a atallar el problema de la temporalitat generat per l’actuació irregular de moltes administracions i evitar que torni a reproduir-se. Cal recordar que actualment la taxa de precarietat se situa en un 30% i manté a centenars de milers de persones en situació d’abús en la contractació.
Per a evitar noves bosses de precarietat en les Administracions, l’article reformat tipifica les formes contractació temporal i defineix quan es produeix una situació d’abús. També estipula terminis temporals concrets per a treure les places a oferta: hauran de convocar-se durant el mateix any o a l’any següent al qual va ser contractat l’interí. En cas d’incompliment, s’imposaran sancions de tipus disciplinari o patrimonial, entre altres.
La proposta, que el Ministeri s’ha compromès a remetre per escrit abans de la pròxima reunió del grup de treball d’interins datada per al dijous, 24 de juny, inclou altres elements essencials per a evitar que tornin a crear-se situacions d’abús, com a indemnitzacions per acomiadament improcedent, que podran percebre aquells interins que estiguin més de tres anys en situació d’interinitat a partir de l’entrada en vigor de la nova normativa. Les indemnitzacions estarien en 33 dies per any treballat, fins a un màxim de 24 mensualitats.