UGT i CCOO signen amb el Govern la pujada del SMI per al 2025

Pepe Álvarez: “Els salaris s’han d’augmentar, i el SMI és una eina fonamental per aconseguir-ho”


Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han signat un acord amb el Govern per a l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) de cara al 2025. En l’acte celebrat aquest dilluns, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha destacat la importància d’aquest acord afirmant que “aquest país té un repte fonamental: augmentar els salaris, i en aquest sentit, el SMI és essencial perquè crea consciència i genera la necessitat de fer-ho”.

Un instrument per impulsar els salaris

Pepe Álvarez ha assenyalat que la patronal, a causa de la seva absència en la negociació col·lectiva, ha permès que el SMI es converteixi en una eina clau per millorar els salaris de moltes treballadores i treballadors. Ha recordat que l’any 2018, quan es va signar l’acord de Negociació Col·lectiva amb CEOE i Cepyme, els sindicats van establir com a objectiu elevar tots els convenis col·lectius a un salari mínim de 1.000 euros abans del 2020. No obstant això, la patronal no ha complert aquest compromís i els convenis han continuat signant-se sense respectar aquesta fita.

El líder sindical ha recordat que la caiguda de salaris des de la crisi del 2008 només es revertirà amb pujades substancials, més enllà de les tradicionals vinculacions a l’IPC. Avui dia, el SMI beneficia directament prop de 3 milions de treballadors i treballadores, convertint-se en una eina fonamental per a la redistribució de la riquesa.

El SMI i la redistribució de la riquesa

Segons Álvarez, l’impacte de la pujada del SMI ja es nota en convenis col·lectius com el de l’hostaleria, on les categories salarials inferiors han hagut d’ajustar-se. “Les empreses no poden esperar trobar personal per menys de 1.200 euros al mes, especialment tenint en compte la situació actual del mercat de l’habitatge”, ha remarcat.

El secretari general d’UGT ha demanat a la patronal que es comprometi de debò a negociar convenis. “Si volen negociar, que ho facin. Però que es comprometin i s’asseguin a les taules de negociació en comptes de retardar els increments salarials”.

Més pujades del SMI per arribar al 60% del salari mitjà

Amb la pujada del 4,4% del SMI per al 2025, Álvarez ha advertit que “encara no cobrim les necessitats bàsiques d’una família, i molt menys els costos creixents de l’habitatge”. Per això, UGT continuarà treballant per assolir l’objectiu del 60% del salari mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea. “Això requerirà noves pujades del SMI amb una magnitud significativa”, ha afirmat.

Una fiscalitat més justa per a les persones treballadores

El secretari general d’UGT també ha abordat la necessitat d’una fiscalitat més progressiva. Ha defensat que “no es tracta de baixar impostos, sinó d’assegurar que qui menys té no sigui qui més pateixi la pressió fiscal”. En aquest sentit, ha instat el Govern a revisar si l’actual sistema impositiu castiga més a les rendes baixes que a les altes.

Finalment, Álvarez ha assenyalat que regular les hores extraordinàries podria ser una via per augmentar la recaptació sense penalitzar els qui menys tenen. “Fer aflorar les hores extres dins la legalitat no és complicat; és una qüestió de voluntat política”, ha conclòs.

El més llegit

Picture of UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics

UGT Serveis Públics és una federació d'UGT dedicada a defensar els drets i els interessos dels treballadors dels serveis públics d'Espanya.