Miguel Ángel Romero, secretari general d’UGT Serveis Públics, denuncia el col·lapse en les administracions públiques i exposa les claus de les negociacions amb el Govern per millorar les condicions laborals de milers de treballadors.
En un contundent berenar informatiu amb la premsa, Miguel Ángel Romero, secretari general d’UGT Serveis Públics, va posar damunt la taula la greu situació que travessen les administracions públiques, especialment en àrees essencials com trànsit, estrangeria, seguretat social i justícia. Romero va assenyalar que la manca de personal i de recursos està generant un col·lapse generalitzat que afecta tant els empleats públics com els ciutadans que depenen d’aquests serveis.
“Ara mateix, la Administració General de l’Estat està col·lapsada. Hi ha àrees sense personal suficient i això afecta directament serveis clau com estrangeria, trànsit i justícia, on els temps d’espera són inacceptables. És urgent que el Govern prengui mesures”, va afirmar Romero.
UGT, que es consolida com el sindicat més representatiu en les administracions públiques, amb un 35,58% de representació, no només denuncia la situació, sinó que lidera les negociacions amb el Govern per implementar 20 mesures urgents que millorin les condicions laborals i, en conseqüència, la prestació de serveis a la ciutadania.
Una negociació clau: 20 mesures que canviaran el futur dels empleats públics
Romero va destacar que UGT ha estat clau en la negociació d’un pacte de legislatura amb el Govern, que busca dotar les administracions dels recursos necessaris per recuperar la qualitat dels serveis públics. Entre les mesures més urgents, hi ha la devolució del 2% de les retribucions que van ser retallades als empleats públics durant la pandèmia, un tema que ha generat gran polèmica.
“És hora de tornar el que es va treure als treballadors públics. La retallada del 2% i del 0,9% en els complements salarials és inadmissible, especialment després de l’esforç que van realitzar durant la pandèmia. Hem aconseguit que el Govern accepti tornar aquests diners, i esperam que sigui una realitat abans del proper pressupost”, va subratllar Romero.
El problema de la vivenda: una barrera per als empleats públics a les Balears
Un dels punts més crítics tractats per Romero va ser la dificultat d’accés a l’habitatge a les Balears, un factor que agreuja encara més la manca de personal a les administracions públiques de la comunitat. Els preus elevats de la vivenda obliguen molts treballadors a demanar excedències o compartir pis, cosa que genera una rotació de personal insostenible.
“Els empleats públics no poden permetre’s viure a les Balears. Amb salaris d’entrada de poc més de 1.180 euros, la realitat és que molts es veuen obligats a compartir pisos o marxar. Això genera una vacant rere vacant, que acaba afectant directament la qualitat del servei que reben els ciutadans”, va explicar Romero.
UGT exigeix l’actualització de la indemnització per residència, proposant una quantitat justa que permeti als treballadors públics viure dignament a les illes. “Demanam 400 euros per a Mallorca, 600 euros per a Menorca i Eivissa i 800 euros per a Formentera, una actualització imprescindible si volem retenir els treballadors a la comunitat”, va detallar Romero.
El col·lapse a la justícia: quan la demora és sinònim d’injustícia
Un dels sectors més afectats per la manca de recursos és el de justícia, on els temps d’espera per una resolució judicial s’han estès de manera alarmant. Romero va advertir que els drets constitucionals dels ciutadans estan en joc, ja que molts han d’esperar fins a tres anys perquè els seus casos siguin atesos.
“El dret a la justícia efectiva està compromès. No podem permetre que els ciutadans esperin tres anys per obtenir una resposta judicial. Això no només és inacceptable, sinó que mina la confiança en el sistema. És urgent que el Govern actuï i dotem de més personal aquest sector fonamental”, va enfatitzar Romero.
Cap a una administració més justa i moderna
Romero també va abordar la necessitat de modernitzar les administracions públiques, no només en termes de recursos humans, sinó també pel que fa a infraestructures. Molts jutjats i oficines no tenen els espais necessaris per acollir el personal addicional que es requereix. UGT ha proposat que la Comunitat Autònoma assumeixi més competències, com ja passa amb la sanitat i l’educació, per millorar l’eficiència dels serveis públics.
“UGT ha estat sempre una defensora de l’Estat autonòmic, perquè sabem que la proximitat en la gestió millora la qualitat dels serveis. Si transferim més competències a les comunitats, els problemes es resoldran més ràpid”, va afegir Romero.
Conclusió: UGT al capdavant del canvi
En definitiva, UGT Serveis Públics, liderat per Miguel Ángel Romero, es troba a primera línia de les negociacions per garantir que les administracions públiques rebin els recursos necessaris per millorar les condicions laborals dels treballadors i, per tant, els serveis que ofereixen als ciutadans. Amb un panorama de col·lapse i precarietat, Romero va ser clar: “No més excuses, necessitam solucions ja”.
UGT seguirà pressionant perquè el Govern compleixi amb les demandes del sindicat i dels treballadors públics, amb l’objectiu de dignificar la feina a les administracions i garantir que els ciutadans rebin els serveis de qualitat que mereixen.